Att sänka stenar i materialet på vigsel och förlovningsringar.
Det gemensamma när man sätter fast en sten i en ring är att den på ett eller annat sätt smids fast i materialet. En limningen håller inte alls lika bra och gör dessutom ofta att stenen förlorar sin lyster. När man som i exemplet ovanför sänker en sten i materialet fräser och borrar man först ett hål där stenen passat perfekt. Sedan trycker man fast lite av den plastiska metallen ovanpå stenen. Det finns många olika sätt att gör det här, och dessa olika tekniker kan dessutom blandas. Fortsätt läsa om du vill se fler exempel och veta mer!
Vi börjar med riven kant!
I det första exemplet nedan sitter stenen med så kallad riven kant. Det betyder att lite material runt hela stenen smids ner över den. Stenarna ligger då som separata prickar med en blank fasett runt omkring. Man kan gärna lägga flera stenar i olika storlek bredvid varandra, men det här är också det naturliga sättet att sätta en enda sten i en ring. Men då får man tänka på att ju större en sten är desto djupare är den, och för att få plats med en stor sten som här så behövs ett tjockt material i själva ringen!
I exemplet högst upp på sidan har Petronella och vår fantastiska fattare Lisa lekt med att sätta stenarna i med riven kant..men i en tät rad så att stenarnas kanter nuddar varandra och de bildar en bubblig rad.
Fadenfattning
När man sätter stenar i fadenfattning börjar man som när man skall sätta dem med riven kant, med att borra och fräsa ett hål där stenen passar perfekt. Men i stället för att smida fast hela kanten runt skär fattaren spånor ur materialet runt omkring stenen med ett verktyg som ser ut som ett litet stämjärn och kallas för stickel. Dessa spånor viks upp över stenen och formar till en liten kula som kallas körn. Sedan skär fattaren rent runt stenen med stickeln i en form sam passar till formen på ringen.
Även när det gäller faden går det att göra på fler olika sätt. I exempel nummer två nedan visar en ring i vitt guld med fadenfattade etiska safirer och färgade blå diamanter. Tyvärr slipar man inte riktigt små safirer så vi fick blanda i de färgade diamanterna för att fylla formen av fasetten på ringen.
Den tredje ringen är av vitt guld, men något i fotograferingen får det att se ut som silver. Den är intressant därför att fattaren här tillverkat fler extra kön som hen lagt mellan stenarna. Det ger ett gammaldags, arbetat intryck särskilt tillsammans med de mörka kaffediamanterna.