Vi får ofta frågan om putsning hemma. På verkstan använder vi nästan uteslutande silverdip och putsmedel av någon form. Aluminium/soda (bakpulver) metoden har jag använt flera gånger hemma. Tandkräm och ketchup är ingenting vi rekommenderar men vi vet att många har hört om det och kanske även använder det, så vi nämner det här.
På dessa fyra bestick testade jag fem olika metoder att putsa silver (från vänster till höger).
- Silverdip
- Aluminium/soda (bakpulver) metoden
- Silverputs
- Ketchup/tandkräm
Resultatet gav att silverputs, inte helt överraskande, var bäst, men det var också den mest tidsödande metoden. Vad jag därför rekommenderar efter mitt enkla test är Aluminium/soda (bakpulver) metoden följt av lätt glänsning med putsduk.
Aluminiumfolie och bakpulver är något de flesta har hemma, men kanske inte silverdip och silverputs. På LOD säljer vi båda produkterna, samma produkter vi använder.
Var kommer missfärgningen ifrån?
Vanligen säger man att silvret oxiderar, och det kanske finns en aning silveroxid i fläckarna, men framförallt är det svavels inverkan på silvret som syns. Mer korrekt vore att säga att silvret sulfiderar. Svavlet finns i luften, på huden, i färger, i plaster, i maträtter och i gummisnoddar. Det böjar som en gul hinna men växer sig långsamt mörkare och mörkare för att till sist lämna silvret helt svart. Hur skyddar man då silvret mot detta? Det bästa sättet är att använda silvret dagligen, det tål det. Då hinner inga sulfidskikt byggas upp. Man bör också undvika de allra kraftigaste svavelkällorna så som ägg och lutfisk. Man ska heller aldrig slå in sitt silver med gummiband. Gummiband kan förstöra silvret på riktigt, och det kan gå snabbt. Andra faktorer som påskyndar tillväxten av silversulfid är luftens fuktighet och temperatur. Hög luftfuktighet och hög temperatur skyndar på förloppet. Detta är tyvärr faktorer som man har svårt att göra någonting åt, liksom att vissa personer helt enkelt utsöndrar mer svavel på huden än andra.
Silverdip
Silverdip är en vätska som silversmeder ofta använder därför att den är enkel och snabb att använda. Den har dock vissa nackdelar t.ex. är medlet ganska giftigt. Under ett par år var den faktiskt förbjuden i Sverige men är numera, efter EU-anpassning av kemikalieregler, åter tillåten. Vid användning av silverdip bör man använda skyddsutrustning, och läsa instruktionstexten väl.
Silverdippen är bra för föremål med mycket ornament där det är svårt att komma åt med annat putsmedel. Efter dippen kan man behöva glänsa föremålen lätt med en putsduk. Då håller de glansen längre. Om det är matsilver ska de dock diskas, man vill inte ha några putsmedelsrester i maten.
Aluminium/soda metoden
Detta är en effektiv metod som många känner till och som det finns en del varianter på. Exempelvis tillsätter vissa koksalt eller ättika i badet. Jag använder bara hushållssoda (Na2CO3) ibland även kallad målarsoda. Hushållssoda ska absolut inte förväxlas med kaustiksoda (NaOH). Det går också bra med bakpulver, även om jag upplever att sodan är effektivare. Gör så här:
- Tag fram en bunke av plast eller glas.Hushållssoda (Na2CO3), ca. en msk per liter vatten.
- Bottna bunken med aluminiumfolie
- Lägg i det rengjorda silvret.En plast eller glasbunke
- Strö över hushållssoda (Na2CO3), eller bakpulver, ca en msk per liter vatten.
- Häll på kokhett vatten så att det täcker föremålen.
Innan man startar ska man rengöra silvret noga så att det inte finns någon smuts eller fett som är i vägen för processen.
För er som är mer intresserade av vad som händer rent kemiskt i processen, finns det en utmärkt artikel på Ny Teknik som beskriver detta. Precis som med silverdipen skadar det inte att putsa silvret lätt med en putsduk efter behandlingen. Dels lämnar den till silver ombildade silversulfiden ett tunt poröst ytskikt som ger en matt glans. Denna porösa yta är mer mottaglig för ny sulfidbildning än en polerad yta. Dels så lämnar putsduken ett tunt skikt efter sig skyddar från luftens inverkan. Om det är matsilver som putsats bör de dock diskas och då försvinner detta skyddande skikt.
Föremål av nysilver bör inte behandlas med denna metod. Om försilvringen är genombruten på något ställe visar sig detta som mörka fläckar.
Silverputs
Silverputs finns av många olika fabrikat och recept. Två saker har de alltid gemensamt, de innehåller ämnen som kemiskt löser sulfiden och de innehåller någon form av slipmedel. Detta bör man tänka på om man ska putsa föremål med fin gravyr eller andra ornament. På sikt slits de faktiskt lite. Med tanke på att silverföremål håller i flera hundra år hinner det bli många putsningar. Ofta innehåller putsmedlen också något ämne som lägger sig på ytan som ett skyddande skikt mot luftens inverkan. Det är detta som avses när det på etiketten står:”ger långtidsglans” eller liknande. Det gör det också, åt prydnadsföremål, men på matsilver bör det diskas bort. Oftast är det mest konsistensen och färgen som skiljer de olika fabrikaten åt.
Ketchup och tandkräm
Ketchup som putsmedel kanske kräver att man låter föremålet marinera i såsen under en längre tid. Att putsa med trasa var ingen succé. Med tandkrämen gick det snabbare kanske lite väl snabbt för ytan blev ganska repig. Inga metoder som jag kan rekommendera.