LOD medlemmen Petronella Eriksson ställer ut på Nutida Svenskt Silver.

En kopp kaffe i skogen, i en silver kåsa ur en silver kanna. För att det också går, för att det är det lilla som är stort. Foto Christian Habetzeder.
Snart är det dags för LOD medlemmen Petronella Eriksson att ha utställning på Nutida Svenskt Silver. Den 27/4 kan du se hennes nya utställning ”Silver över lägerelden”. Foto Christian Habetzeder.

 

Silver över lägerelden

Välkomna till vernissage torsdag den 27 april kl. 11-18 på Nutida Svenskt Silver Västmannagatan 49 i Stockholm. Utställningen pågår till och med den 20/5.

Petronella fortsätter att undersöka silvrets plats i vardagen. I hennes nya smycken och föremål möter det outslitliga silvret det återanvändbara och tillfälliga.

Inspirationen kommer från skogen och barndomen. Minnen av lägereldar, kaffepannan över elden, kaffeburken av näver och doften av rök. Det var stunder utan stress. Då varje rörelse var en njutning i nuet. Hon vill betona silvrets brukbarhet. Det ska beröras, diskas, slitas, få patina och skänka glädje. Materialet fungerar  bättre då. Hennes kannor  vill bli sotiga och diskas i en bäck, bland ormbunkar och fuktiga mossor

– Men jag vill också få människor att reflektera över urskogen. Den riktiga skogen som i hundratals år fått vara orörd utan avverkning. Där det finns allt från späda trädskott till mossiga kvarlevor av gamla jättar. Där det växer 1000-tals  arter som inte finns i en brukad skog.

Formerna i föremålen baseras på upplevelser av växter. Garnlavarnas linjer i luppen blir till handtag av silver som samtidigt lyfter en kanna eller en kopp och får den att sväva. Näckrosens fröhus blir till kroppar i kannor och behållare.

Petronella Eriksson är medlem i Nutida Svenskt Silver och utbildad till guldsmed vid guldsmedsskolan i Mjölby samt metallformgivare MFA Konstfack, 2000. Sedan 2001 är hon delägare i Galleri LOD, på Norra Agnegatan i Stockholm, där hon också har sin verkstad.

Hon är representerad på Nationalmuseet och Rhöska museet.  Hennes arbeten har visats på en lång rad utställningar i Sverige, Italien, USA, Belgien, Japan och forna Jugoslavien. En av hennes kannor prydde ett av de frimärken i seren ”Järn och silver” som Post Nord tillverkade under år 2015.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.