Keumboo, en ny smyckesteknik på LOD!

Keumboo, en tecknik för att lägga 24k guld ovanpå silver och binda det där med tryck och värme.
Ett litet löv, 9mm på längden, i Keumboo som är en teknik för att lägga 24k guld på 950 silver.

Petronella exprimentetar med Keumboo!

Keumboo är en teknik där man värmer och trycker fast 24k guld plåt på silver. Tekniken kommer ursprungligen från Korea där den använts mycket länge. Så här skriver Petronella om arbetet med tekniken;

Jag började med att valsa 24k rent guld till en så tunn plåt jag kunde få till i vår vals. För att plåten inte ska bli smutsig eller fastna la jag den mellan silkespapper medan jag valsade, så som man gör när man tillverka blagdguld, även om man då fortsätter prossesen genom att smida plåten mellan papper tills den är oändligt mycket tunnare än den plåt jag använder här. Min plåt blev ca 0,03mm, vilket betyder att det stor örhänget nedan är täckt av nästan ett halvt gram rent guld.

Sedan vitkokade jag 925/1000 silver blandningen vi brukar arbeta med för att ge den ett av ett lager finsilver på ytan. Vitkokningen gör jag genom att värma silvret så att kopparen i ytskiktet oxideras och sedan fräter jag man bort oxiden genom att stoppa arbetet i syra. Finsilvret ger en matt vit yta som guldet kan fästa emot.

När rena ädelmetaller når en temperat på 260-370 grader ökar rörligheten i dess atomer. och som materialen är ganska lika gör det att silvret och guldet kan bindas till varandra. Värmen kommer som ni ser på filmen längst ner i inlägget från en vanlig kokplatta, jag tog den vi värmer syra på i verkstan.

Under sidbrytningen finns en film på hur själva guldet fäst vid silvret. Tack till Kira Eriksson som redigerade filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.