Lods medlemmar syns!

Det har varit en intensiv höst för oss på Galleri LOD. Förutom vår utställning med silversmeden Julianne Schölß har flera medlemmar visat upp egna verk. Lods medlemmar syns, eller har synts, på olika platser i Stockholm och finns även på Bienalen i Vilnius!

Lods medlemmar syns i Stockholm och Vilnius!  Bienalen i Vilnius är MINNE AV EN PLATS. Skogen. sten och garnlav. Armband av delvis patinerat silver.
Skogen. sten och garnlav. Armband av Petronella Eriksson som visas nu på METALLOphone: Memory of the Place

Petronella finns på METALLOphone: Memory of the Place

Visas 30/9-30/11 på ”Museum of Applied Arts and Design” i Vilnius

Temat för den sjätte biennalen Bienalen i Vilnius är MINNE AV EN PLATS. Utsällningen pågår på ”Museum of Applied Arts and Design” i Vilnius i sammarbete med Jewellery school-gallery Vilnensis. Projektets stjäl och curator är phD. Jurgita Ludavičienė .

” Minnen av min pappa, kaffekannan över elden och lukten av vedrök. Minnet av
växter, lavarna, stenarna. De små sakerna som tillsammans bygger en
fungerande helhet, de som visar oss vägen dit livet ännu pågår. Om vi känner igen dem kommer de att visa oss vilken del av skogen vi inte får hugga ner. Den biologiska mångfalden är fråga om överlevnad. Våran och deras.”

Utställningen Verklighetsflykt  av Nutida Svenskt Silver visade bland annat silverkannan Samarkand av Pernilla Sylwan Foto Sara Danielsson
Utställningen Verklighetsflykt av Nutida Svenskt Silver visade bland annat silverkannan Samarkand av Pernilla Sylwan Foto Sara Danielsson

Pernilla Sylwan ställde ut tillsammans med Nutida Svenskt Silver.

Utställningen VERKLIGHETSFLYKT visades 6-9/10

Silverkannan Samarkand av Pernilla Sylwan såldes till Handelsbankens Konstförening redan innan vernissagen.. men en syskonkanna finns att se på Galleri LOD!

”Samarkand är en gammal marknadsplats längs sidenvägen. Namnet har använts som en poetisk symbol för främmande platser, som man bara kan föreställa sig hur fantastiska de är. Jag tycker att bilden på min kanna i rosa motljus får den att påminna om ett drömslott eller någon mytomspunnen byggnad,  kanske i en arabisk, ljummen natt.

I somras var jag på loppis och hittade en hel skokartong full med glasproppar till gamla karaffer som inte finns mer. Min verklighetsflykt består av att ge mig hän åt något som kan verka oviktigt. Att i valet av mina glasproppar ge mig ut på en formvandring som är som en stig jag aldrig vandrat förut. Genom skissarbetet kommer jag fram till en plats jag aldrig besökt, när resultatet blir något jag inte kunde föreställa mig att jag kunde hitta på.  Det är inte en praktisk kanna. Är det en kanna? Eller en vas? Eller bara ett konstigt föremål?

(När jag var ca 20 år insåg jag att min konsumtion skulle innebära minus för världen. Det bästa jag kunde göra var att ge mig ut i skogen och dö. Nu är jag drygt 50 år och hela världen gungar av krig och naturkatastrofer, men jag har ändå ändrat uppfattning. Det är viktigt att det finns personer som inte bara tänker på sin egen vinning, som ser på världen med andra ögon än Putin och Trump och deras anhängare. Som Churchill sa under andra världskriget – utan kultur har vi inget att försvara. Det jag och andra kulturpersoner gör,  har en subtilare nytta än skola och sjukvård. Jag är övertygad om att förundran kan läka själar.)”

Lods medlemmar syns i Stockholm och Vilnius! "Out of the box" Plexiglas monterad bild av Bertil Leidner. Metallinstallation av Anna Nordström.
”Out of the box” Plexiglasmonterad bild av Bertil Leidner. Metallinstallation av Anna Nordström.

Läkekonst -Anna Nordström samarbetar med Bertil Leidner

Anna Nordström deltog i två av Bertil Leidners verk som visades på hans soloutställning på Galleri Greger på Hornsgatspuckeln.

Utställningen visades den 7-14 september.

Verk av bland annat Hanna Liljenberg, Sara Lundkvist, Cecilia Levy, Petronella Eriksson fannns att se i utställningen Gläntan 2.0.  Utställningen visades 6-9 oktober på Konsthantverkscentrum på Bellmansgatan 5 i Stockholm.
Verk av bland annat Hanna Liljenberg, Sara Lundkvist, Cecilia Levy, Petronella Eriksson fannns att se i utställningen Gläntan 2.0.

Petronella Eriksson medverkade i utställningen Gläntan 2.0 !

Utställningen visades 6-9 oktober på Konsthantverkscentrum på Bellmansgatan 5 i Stockholm.

Som kontrast till tidens oreflekterade masskonsumtion och med kärlek till naturen har kurator Helena Sandström format Gläntan, en utställning som manar till eftertanke, fokus och närvaro. Stort tack Helena, för den här fina utställningen!

I utställningen syns verk av tio konsthantverkare som representerar en bredd av material och generationer: Carl Richard Söderström • Cecilia Levy • Elsa Unnegård • Emilia Sundqvist • Hanna Liljenberg • Marie Eklund • Petronella Eriksson • Sanna Wallgren • Sara Lundqvist • Tore Svensson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.